wat is

Schatten van Deurne

“Schatten van Deurne” noemen we een ‘digitaal erfgoedplatform’. Het is deze website, omringd door sociale media. Je vindt rechts bovenaan dit scherm links naar Facebook, Twitter en Google+. Zo kan ook jij je favoriete stukje erfgoed delen.

Erfgoed

Als een (grote) groep mensen vindt dat we iets uit het verleden voor de toekomst moeten bewaren, dan noemen we dat iets erfgoed. Het kan gaan om onroerend erfgoed (bijvoorbeeld een kasteel), roerend erfgoed (zoals oude munten) of immaterieel erfgoed (tradities en verhalen, bijvoorbeeld de reuzenstoet).

Funerair erfgoed

Op een begraafplaats vind je uiteraard erfgoed! Graven zijn vaak prachtige kunstwerken boordevol symboliek. Vaak, vooral bij bekendere figuren, kennen we ook nog het hele verhaal achter de overledene. Dat is funerair erfgoed.

Modernisme

Het modernisme is een verzamelnaam voor vernieuwende stromingen in de kunsten en de westerse maatschappij tijdens de eerste helft van de 20e eeuw. De term refereert aan een culturele beweging die vooral na de eerste wereldoorlog in verzet komt tegen de traditionele opvattingen en vormen van kunst, architectuur, literatuur, geloof, sociale organisatie en het dagelijks leven. Als we in Deurne over modernisme spreken, hebben we het meestal over architectuur. De bekendste Deurnse modernisten waren Eduard en Edward Van Steenbergen, Renaat Braem en Julien Schillemans, maar Deurne telt ook modernistische pareltjes van andere groten, zoals Gaston Eysselinck, Stanislas Jasinski, Leon Stijnen en Nachman Kaplansky.