Schijnpoort

De Schijnpoort was een in 1859 onder Brialmont gebouwde en in 1970 gesloopte poort in de Stelling van Antwerpen. De verbond het noorden van Antwerpen via een weg over de Schijn met het noorden van Deurne en Merksem.

't Schijn

Hier, ter hoogte van de Tweemontstraat, mondt de Kleine Schijn uit in de Grote Schijn om samen naar de Schelde te vloeien. De Kleine Schijn ontspringt in Sint-Job in ‘t Goor en loopt in Deurne bijna volledig door industriegebied. De Grote Schijn, waarvan de bron in Westmalle ligt, kan je van hieruit met de fiets of te voet stroomopwaarts volgen, via het historisch centrum van Deurne en het Rivierenhof naar Park Groot Schijn.

Natuurpunt heeft een regionale werking opgebouwd rond de Schijnvallei. Hun website is zeker een bezoekje waard. Klik op de middenste foto.

Conforta

Vanaf de jaren 1920 steeg het aantal inwoners spectaculair door projecten van grote bouwmaatschappijen. De NVComptoir général du bâtiment/Bouwonderneming Conforta toonde zich veruit het bedrijvigst. De huizen in de Lakborslei en omgeving zijn uniek in Vlaanderen met hun merkwaardige architectuur. ‘Elke burger, elke arbeider zijn huis. Daar zorgt Conforta voor’. Zo luidde destijds de slogan.

Park Spoor Noord

Die arbeiders kwamen een eeuw geleden vooral uit het verpauperde Antwerpen-Noord om hier in Deurne een beter leven te vinden. Maar ondertussen is ook de Antwerpse wijk den Dam en Park Spoor Noord aan de overkant van de Schijnpoort een gezellige en groene buurt geworden. Fiets richting Sportpaleis en volg de pijltjes naar knooppunt 56. Zo kom je vanzelf in Park Spoor Noord. 

Promofilmpje fietsostrades