Voor juffen en meesters

Buurten met erfgoed (tweede of derde graad basisschool)

Het project 'Buurten met erfgoed' neemt basisscholen mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen omgeving. Want erfgoed vind je overal én in alle culturen: landschappen, natuur, gebouwen, opschriften, straatnamen, verhalen, recepten, gebruiksvoorwerpen, ... Neem contact voor meer info!

Met de klas naar het districtshuis (derde graad basisschool)

Wil je graag met je klas een kijkje nemen achter de schermen van je districtshuis? Dan kan. Je krijgt een boeiende presentatie over het gebouw en de politiek. Waarvoor dienen de verschillende delen van het huis? Wie liet het bouwen? Wat is politiek? Met al je vragen kan je terecht bij één van de districtsschepenen. Nadien volgt een rondleiding met een audiogids. Goed luisteren is de boodschap, want na de rondleiding volgt een quiz. We eindigen met een 'echt' huwelijk. 

Interesse? Klik hier om je in te schrijven! 

Meer informatie? Mail: Cultuurantenne.deurne@antwerpen.be 

24 symbolen van dood en leven (8 tot 14 jaar)

De dood is een deel van het leven, en we worden er allemaal mee geconfronteerd. We kunnen proberen om erover te praten, maar dat is niet altijd makkelijk. Soms zeggen beelden of symbolen meer. Dat wisten onze voorouders ook al. 

Tijdens deze (toch wel leuke) zoektocht met quizvragen op het Sint-Fredegandusbegraafpark ontdek je heel wat symbolen die vertellen hoe mensen vroeger en nu met de dood omgaan.

Download iziTravel op je toestellen en klik op deze link! Let op: de quizvragen zie je enkel als je de zoektocht opent in de app, en niet in een gewone browser.

Dat is zo 1900 (tweede graad basisonderwijs)

In Deurne is heel wat boeiend erfgoed terug te vinden rond het thema 'wonen'. Tijdens een museumbezoek ontdek je het dagelijkse leven van de gewone arbeider van 100 jaar geleden. Dit zijn getuigenissen van de sociale en economische geschiedenis van Deurne en Antwerpen Noord.

Dit is een erfgoedpakket waarmee leerlingen van de tweede graad lager onderwijs worden teruggekatapulteerd naar het jaar 1900. Samen met dit pakket en een museumbezoek onderzoeken en beleven de leerlingen het dagelijkse leven van zo'n honderd jaar geleden.

De gidsen van het VolXmuseum hebben bijkomend materiaal en enkele extra handvaten gekregen om kinderen te vertellen over de lokale geschiedenis.

Dat is zo 1900 (derde graad basisonderwijs)

In Deurne is er heel wat boeiend erfgoed terug te vinden rond het thema ‘wonen’. Als je een kleine wandeling maakt, ontdek je er heel uiteenlopende huizen: van kleine arbeiderswoningen tot grote lusthoven. Dit zijn getuigenissen van de sociale en economische geschiedenis van Deurne en Antwerpen Noord.

Dit is een erfgoedpakket waarmee leerlingen van de derde graad lager onderwijs hun eigen leefomgeving ontdekken vanuit een historisch oogpunt en zich een concreet beeld vormen rond de term 'erfgoed'.

Het erfgoedkwartet (basisscholen)

Een ontspannend spelletje spelen in de klas en tegelijk leren wat erfgoed allemaal is of kan zijn? Speel met je klas het erfgoedkwartet. Klik op de foto voor meer info.

Oorlogswouten (derde graad secundair onderwijs)

Het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen vzw ontwikkelde deze beknopte educatieve handleiding om met de film 'Oorlogswouten' in de klas aan de slag te gaan.

70 Jaar geleden, in volle oorlogstijd, opende de Gestapo de jacht op het plaatselijke politiekorps van Deurne. Tijdens de nacht van 14 op 15 januari 1944 werden 66 agenten opgepakt door de SS. De documentaire ‘Oorlogswouten’ vertelt het verhaal van een politiekorps in oorlogstijd. Een verhaal over zwart en wit, vriendschap, haat en verzet. Indringende getuigenissen van de nabestaanden van leden van het politiekorps worden aangevuld met historische duiding. De documentaire duurt 40 minuten en leent zich perfect tot vertoning in klas- of schoolverband. De handleiding leent zich tot gebruik binnen de lessen geschiedenis en Project Algemene Vakken, maar kan zeker ook binnen de levensbeschouwelijke vakken worden gebruikt.

How to fall apart (derde graad secundair onderwijs)

Een mooie, eerlijke documentaire over depressie en zelfmoord. Je kan de film huren of je kan met een aantal klassen in het cultuurcentrum aanvragen om de film in Cinema Rix te vertonen. Mail daarvoor naar ccdeurne@antwerpen.be.

De educatieve map of 'de bril' kan je downloaden van op de website www.howtofallapart.be.