De Kus van José Velge

Iedereen kent de iconische foto waarop tijdens de bevrijding van Antwerpen een Britse soldaat een Antwerps meisje kust. Enkele jaren geleden ontdekte Gazet van Antwerpen wie het meisje was: José Velge uit Deurne.

Liefde in WO I - Bevrijding in WO II

De vader van José Velge had gevochten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Nadat hij werd bevangen door een gasaanval, werd hij naar Engeland getransporteerd en daar verzorgd. Hij werd er smoorverliefd op één van de verpleegsters die hem verzorgde. Het stel trouwde en kreeg een eerste dochter. Nadien verhuisden ze naar Antwerpen, waar José werd geboren. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. 

Op 6 september bevrijdden de Britten Antwerpen. José's vader luisterde naar een illegale radio, die hij in een lade op de zolderkamer had verstopt. Daar hoorde hij op BBC de aankondiging van de bevrijding. Hij nam zijn zevenjarige dochter mee met de tram om op de Grote Markt de 'Tommies' te gaan toejuichen. Als één van de tanks voorbij denderde, stak hij zijn dochter in de lucht naar één van de soldaten. In zijn enthousiasme kuste die het kind vol op de mond. En net dàt moment werd vereeuwigd door een fotograaf. 

"Ik werd helemaal rood," vertelt José later aan Arnout Houben in zijn televisiereeks 'Ten Oorlog'. "En achter mij stond mijn vader maar te lachen! Ik heb vaak nog de opmerking gekregen: amai, José, gij waart er vroeg bij!" lacht ze. "In feite was dit het grootste feest dat ik ooit in mijn leven meemaakte."

Het gesprek tussen José en Arnout kan je herbekijken door op onderstaande foto te klikken. Op minuut 39 ontmoeten de twee elkaar. Maar het loont absoluut de moeite om de hele aflevering te bekijken.