Het verhaal van Johannes Faes

De halve wereld kent Johannes Faes aka. Tourist Lemc. Zijn roots mogen dan op de Seefhoek liggen, Johannes woonde ook enkele jaren op een boogscheut van het Bosuilstadion. En dat is sinds jaar en dag heilige grond voor hem.

“Mijn vrouw en ik kochten hier ons eerste appartement. We hadden een goeie tijd. Als ik in deze buurt kom, dan voel ik toch een zeker gemis. Het is geen nostalgie, wel een goeie melancholie. De atmosfeer van deze wijk spreekt me aan. Het is een gevoel, maar alles draait om gevoel. Ik heb zo’n gevoel ook in de Seefhoek, waar ik opgroeide. En in de oude stad, waar ik mijn plekjes heb."

"De nieuwe tribune op den Bosuil is geweldig. Als ze ooit het hele stadion rondmaken, wie kan daar dan aan tippen in België? (lacht) Dat is de typisch Antwerpse arrogantie. Tegelijk kunnen we onszelf ook goed relativeren. Maar als den 2 verdwijnt zal dat niet zonder een traantje zijn. Misschien kan het ooit niet anders, maar ik zal het heel spijtig vinden. Hier zitten het ouder volk, de jonge gasten én de harde kern. Ik heb hier altijd gezeten. Eerst met mijn vader, maar die verhuisde na een tijd naar de overkant. En sinds kort ik ben hem gevolgd."

"Op den 2 liet ik me makkelijk meeslepen. Vuisten en vingers in de lucht, schelden en vloeken: ik besefte goed wat dat allemaal betekende. Dat heeft misschien te maken met mijn achtergrond als maatschappelijk werker. De grens met fysiek geweld wordt dun, al is dat voor mij altijd een stap te ver geweest. Maar een match is altijd enorm uitleven. Je staat hier te dansen, te vloeken, te roepen en te tieren, allemaal dingen die elders niet kunnen. In groep staan brullen, de agressie eruit laten, je kwaadheid uiten: dat is een intens en uniek gevoel. Het heeft iets van een oer-emotie."