Jan Verhas

Jan Verhas                                                                             Jan Prinsen

 

3 april 1889 - 6 november 1914

Jan Verhas werd geboren te Antwerpen op 3 april 1889. Deze 25-jarige woonde in de Van Leentstraat 20 in Borgerhout. Hij zat op de Academie van Antwerpen toen WO I uitbrak. De hele klas jonge kunstenaars besloot om samen als vrijwilliger te tekenen en naar het front te trekken. Niemand van hen keerde levend terug.

Jan was bij het 7de Linieregiment toen hij verwond geraakte door schrapnels. Hij overleed in Rozendaal (nu deel van Duinkerken, Frankrijk) Hij werd op vraag van de familie overgebracht naar de gemeentelijke begraafplaats Silsburg. Hij is ook één van de 250 namen op de herdenkingsmuur in het districtshuis waarmee hij het label krijgt "Borgerhoutse gesneuvelde".

Kunstenaarsbloed

De Deurnse kunstenaar Jan Prinsen is genoemd naar zijn oom, de broer van zijn moeder. Jan Verhas was een nakomeling van de bekende Dendermondse kunstenaarsfamilie.

Twintig jaar na Jans dood werd dus zijn neef Jan Prinsen geboren. Vreemd genoeg zag moeder Prinsen-Verhas het helemaal niet zitten om haar zoon in het voetspoor van haar broer (en diens voorouders) te zien opgroeien als kunstenaar. Jan ging daarom pas na zijn huwelijk naar de academie, maar groeide ondanks die late opleiding uit tot een volleerd en karaktervol schilder en tekenaar. 

Hieronder een detail uit 'Bedreiging' van Jan Prinsen