Het verhaal van Balendra Gurung en Nanda Kumari Gurung

De Nepalese burgeroorlog bracht Balendra Gurung en Nanda Kumari Gurung naar België. Nadat ze jaren gescheiden waren van hun kinderen – en Balendra ook van zijn vrouw – genieten ze nu met volle teugen van het herwonnen familiegeluk. Dat doen ze thuis in Deurne-Noord, maar ook bij Tamu Samaj, de vereniging van alle Gurungs in België. De Gurungs of Tamu vormen één van de Nepalese kasten.
Balendra: “Ik verhuisde drie jaar geleden van Antwerpen naar Deurne. Ik kende de buurt al, want ik was ooit vrijwilliger bij buurthuis Dinamo. De stad was te druk voor mij, hier is het rustiger. Mijn buren zijn heel vriendelijk en behulpzaam.”
Nanda: “De mijne ook. Ik kan niet met de auto rijden. Toen ik mijn moeder in Nepal wilde bezoeken, bracht mijn buurman David me naar de luchthaven. Fijn, hé? Hij is een heel goede man.”
Balendra: “Lange tijd kon ik niet naar Nepal reizen. In 2000 ontvluchtte ik mijn land omwille van de burgeroorlog. Ik werd persoonlijk bedreigd en moest weg. Mijn vrouw was één maand zwanger van ons eerste kind en bleef daar bij haar ouders. Ik zag mijn zoon voor het eerst toen hij elf jaar was. Toen konden mijn vrouw en zoon naar België komen. Voor mijn vrouw was het eerst wel moeilijk hier, maar nu is het goed. Mijn zoon Baldip had het aanvankelijk moeilijk om mij te accepteren als zijn vader. Na elf jaar is het heel moeilijk om elkaar te begrijpen. Maar nu is het in orde, we zijn elkaar gewoon geraakt.”
Nanda: “Ook ik moest Nepal ontvluchten tijdens de oorlog. Mijn man en ik kwamen naar hier, onze drie kinderen konden bij hun grootouders blijven. Negen jaar was ik van hen gescheiden, dat was heel moeilijk. Maar nu zijn we een happy family. Mijn drie kinderen werken en mijn dochter gaat trouwen. Met een piloot!”
Balendra: “Met onze vereniging Tamu Samaj streven we naar de verbroedering van Belgen en de Nepalese gemeenschap hier. In België leven drieduizend Nepalezen, waaronder duizend Gurungs. Alleen al in Deurne zijn er zeker vijftig Nepalese gezinnen. We geven onze culturele tradities door aan onze kinderen. Als ze hier geboren zijn, begrijpen ze die niet altijd.”
Nanda: “Als mama en papa Nepalees willen spreken, zeggen ze: "Nee, nee. Ik ben Belg, ik spreek Nederlands.”
Balendra: “Maar cultuur is een grote rijkdom voor de mens. Zonder taal en cultuur ben je niets.”