Gallifort

Audiogidsen

Schatten van Deurne biedt je heel wat wandel- of fietsroutes aan. Een aantal kan je van hieruit starten: van aan het Bosuilstadion kan je 'Op ontdekking door Deurne-Oost' (een flinke wandeling of een korte fietstocht). In 2020 lieten heel wat bewoners in Deurne-Noord gedichten op hun ramen schilderen. Misschien zijn sommige er ondertussen afgeregend (of afgewassen), maar je kan ze nog steeds allemaal zien én beluisteren op 'Raamgedichten in Deurne'. 

Stamnummer 1

Royal Antwerp Football Club of kortweg ‘Antwerp’ werd opgericht in 1880 als de ‘Antwerp Athletic Club’. Bij het toekennen van de stamnummers in 1926 was Antwerp de oudste nog bestaande club van België, waardoor het bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond aangesloten is met stamnummer 1. Klik op de oude foto om alles te weten te komen over de boeiende geschiedenis van RAFC.

Bremweide

Tuinarchitect Jacques Wirtz heeft in 1970 de Bremweide aangelegd op een 46 ha groot autokerkhof. Het moest een rustgevend grasland worden voor de plaatselijke bewoners die in compacte en hoge appartementsgebouwen leven.

Klik op de middenste foto door naar meer uitleg over de Bremweide op de website van de natuurgidsen van VMPA.

Oorlogswouten

In de wijk ten Noorden van de Bremweide dragen de meeste straten namen van overleden politiemensen. In de nacht van 14 op 15 januari 1944 werd nagenoeg het voltallige korps van Deurne door de Gestapo opgepakt. Tientallen agenten die actief waren in het verzet, verdwenen ‘in Nacht und Nebel’. Je kan de documentaire ‘Oorlogswouten’ bekijken door op de middelste foto te klikken, of je kan de dvd kopen in het cultuurcentrum.