Erfgoeddag Deurne 28 april 2019

Hoe maakt u het?

‘Hoe maakt u het?’ Die vraag mag je op Erfgoeddag op 28 april aan een hele rits kunstenaars en ambachtslieden stellen. Van een kantklosser in Deurne-Zuid tot schilders, restaurateurs en archeologen in Deurne Dorp.

Kantklossen

In de karaktervolle 19de-eeuwse pagode verken je de oude Vlaamse kunst van het kantklossen. Ontdek verschillende soorten kant en bewonder hoe studenten zich voor nieuwe ontwerpen lieten inspireren door ons rijke kantklosverleden. Zowel klassieke technieken als hedendaags werk van cursisten komen aan bod. En je kan ook zelf eens proberen klossen!

@THE PARK, Chinees Paviljoen in het Boekenbergpark, 11 tot 17 uur

Religieuze kunst

Door de eeuwen heen hebben kunstenaars een verhaal, een figuur of een gebeurtenis telkens op hun eigen manier weergegeven. De gebruikte gereedschappen en materialen verschilden per periode. In onze moderne tijd wordt met andere materialen en technologieën gewerkt. Tijdens een rondleiding ontdek je dit aan de hand van verschillende kruiswegen, calvaries, heiligenbeelden en schilderijen.

SINT-FREDEGANDUSKERK, Lakborslei om 14 en om 16 uur (duur: 1 uur)

Verf mengen, schilderen en restaureren

Ben je benieuwd naar de restauratie van aardewerken archeologische vondsten of prachtige kaders van schilderijen? Of wil je ontdekken hoe verf vroeger werd gemaakt? Een archeoloog, een kunstschilder én een restaurateur van onder andere kaders van Rubens (R. Kerstens) onthullen de kneepjes van hun vak.

TURNINUM VOLKSMUSEUM DEURNE, Koraalplaats, 10 tot 18 uur.

Ambachtsman en loonarbeider

Laat je onderdompelen in het leven van arbeiders in het begin van de 20ste eeuw. Treed binnen in oude arbeiderswoningen en werkplaatsen en maak kennis met de vertrouwde omgeving en het gereedschap van ambachtsman en loonarbeider. Spot het diamantatelier en de verfwinkel van decorateurs en meester-schilders, en ontrafel de verhalen van asbestverwerkers, smid, strodekkers...

TURNINUM VOLKSMUSEUM DEURNE, Koraalplaats, 10 tot 18 uur.

Koningin Fabiola gespot in Deurne?

Het Volksmuseum is in zijn geheel een ‘Hoe maakt u het’- of beter ‘Hoe maakte men het'-museum. Gidsen leiden je rond in het museum en vertellen over de diverse Deurnese ambachten. Ook de makelij van een nieuw juweeltje in de collectie staat in de kijker: een reeks oude medailledozen voor onder andere het koningshuis.

TURNINUM VOLKSMUSEUM DEURNE, Koraalplaats, 10 tot 18 uur.