Erfgoeddag 2017 in Deurne

Erfgoed en Zorg

Erfgoeddag 2017 staat in heel Vlaanderen in het teken van 'ZORG'. 

Ook alle activiteiten in Deurne volgen dit thema. Soms gaat het om de zorg voor erfgoed, dan weer over erfgoed in de zorgsector. We hebben alleszins weer genoeg activiteiten voor een mooi dagje Deurne.

Let wel op: ook de Antwerp Marathon loopt op Erfgoeddag doorheen de hele stad. Je kan de locaties best te voet of per fiets bezoeken. Komt je toch met de auto, check de verkeerssituatie dan even op http://www.sport.be/antwerp10miles/2017/nl/

Turninum: museum en kruidentuin

Enerzijds wordt de voortuin van het Volksmuseum ingericht als kruidentuin met beplanting waar onze voorouders bijzondere krachten aan toekenden .
Anderzijds wordt via de museumcollectie de aandacht gevestigd op de zorg voor ons materieel erfgoed d.m.v. geleid bezoek, demonstraties, tekstpanelen en zo meer

Turninum
Koraalplaats 2
Doorlopend van 10 tot 17 uur. 

Restauratiezorg in de kerk

Uit respect voor het verleden worden in deze kerk reeds vele jaren de kunstwerken, die onze voorouders met zo veel ZORG gemaakt en bewaard hebben, gerestaureerd en geconserveerd.
Ze hebben er als het ware hun hart en ziel in gelegd en het is onze verdomde plicht om deze kunstwerken te koesteren.
Tijdens de rondleidingen tonen we jullie met hoeveel zorg dit restauratieproject wordt aangepakt. Ook de vaste collectie is doorlopend te bezoeken. 

Sint-Fredeganduskerk
Lakborslei (tegenover nummer 31) 
Doorlopend te bezoeken tussen 12 en 18 uur. 

De Utopie van Braem

Ook sociale woonprojecten zijn een vorm van zorg, die na de Tweede Wereldoorlog steeds aan belang won. In Deurne had Renaat Braem heel uitgesproken ideeën over de ideale woonvorm, die het leven van mensen niet alleen comfortabel, maar ook beter en socialer kon maken. 

Je schrijft je in voor een geleide wandeling door de wijk in combinatie met een lezing door professor Tijl Eyckerman. 

Bib Arena
Arenaplein 62A
13.30 tot 16 uur of 15 tot 17.30 uur.  
Inschrijven verplicht via www.ccdeurne.be 

Gymnastiek bevordert eene doelmatiger werkzaamheid bij ongeleerden en geleerden.

Deze zin komt uit de "Praktische handleiding voor kunstmatige lichaams-oefeningen ten dienste van huisgezinnen en verschillende inrigtingen voor onderwijs en opvoeding" van Roelf Gerrit Rijkens. Het is geschreven in een tijd dat mensen nog geloofden dat een stevige workout een 'slechte invloed' had en zelfs kon leiden tot sociale onrusten.

Hoe deden onze opa’s en oma’s aan sport en bouwden ze aan hun conditie? Je kan deelnemen aan (of kijken naar) de traditionele oefeningen uit “de pre-geschiedenis van de sport”.

@The Park
Unitaslaan 84
Demonstratie om 10.30 uur en om 11 uur.
Duur: 30 minuten

Gezonde lucht voor arbeider en buitenmens

We nemen je mee door de geschiedenis van het Boekenbergpark. Het verhaal gaat over het kasteel, de vijvers, bruggen en de Jagerstoren, het grottencomplex, de Chinese pagode, ijsberen (?!) en nog veel meer “follietjes”… We vertellen je ook over de ontwikkeling van sport en openluchtrecreatie: wat werd er 200 jaar geleden gedaan in een park en wat doen we er nu?

@The Park
Unitaslaan 84
Tentoonstelling doorlopend van 10 tot 18 uur.
Geleide wandelingen om 10 en 11 uur (duur ca. 40 min) 

Waarom mediteren wij?

Kom in het teken van zorg tot rust tijdens een van onze workshops Tai Chi, meditatie of Mindful Walk. Zo is meditatie een vorm van een spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen de meditatie in een of andere vorm. In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming.

@The Park
Unitaslaan 84
Tai Chi om 14 uur (duur: 45 tot 50 minuten), 45-50 minuten, Meditatie om 15 uur (duur: 45 tot 50 minuten), Mindful Walk om 16 en 16.30 uur (duur: 25 minuten).

Het Papegaaienhof: Tehuis voor Oude Lieden

Waar nu woonzorgcentrum De Tol staat, stond tot in de jaren ‘30 het kasteel Papegaaihof. Al voor WO I waren er plannen om daar ouderen een thuis te geven, maar door de oorlog ging dat twee keer niet door. In WO I vonden dakloze gezinnen er een onderkomen. Tijdens WO II werden in het gebouw soldaten ondergebracht en vonden de keuken van Winterhulp en klassen van de gemeentelijke jongensschool er een onderkomen. Op 1 juli 1946 werd eindelijk het langverwachte ‘Tehuis voor Oude Lieden’ (TOL) geopend. In het wzc wonen 102 bewoners en op de benedenverdieping zijn er 4 appartementen voor rolstoelgebruikers

De Tol
Burgemeester De Boeylaan 2
Doorlopend van 10 tot 18 uur

Mijn leven, mijn boek

Tijdens deze workshop krijg je van een professionele levensverhalenschrijfster nuttige tips over hoe je een levensverhaal structureert en boeiend neerschrijft, maar leer je ook wat de belangrijke waardes in je eigen leven waren. Deze workshop is gebaseerd op de uitgebreide cursus 'levensverhalen schrijven' die door Zorgbedrijf Antwerpen binnen het kader van Mijn Boek georganiseerd wordt.

De Tol
Burgemeester De Boeylaan 2
van 10 tot 11.30 uur (reservatie verplicht: stuur een mailtje naar communicatie@zorgbedrijf.antwerpen.be)

Het Moederhuis van Deurne

Op de plaats waar nu het woonzorgcentrum staat, stond jarenlang het moederhuis
van Deurne. In 1974 werd Europasquare omgevormd tot een woonzorgcentrum. Tijdens deze Erfgoeddag kom je in woonzorgcentrum Europasquare meer te weten over de historiek van de "moederhuizen", de toenmalige babyboom, en meer specifiek over de het gebouw en de evolutie van het wzc zelf. 

Europasquare
Ruggeveldlaan 26
Doorlopend open van 10 tot 18 uur

De verhalen van de Bomma

Kom luisteren naar de mooiste, meest ontroerende, grappige of ontwapenende fragmenten uit de levensverhalen die tot nu toe door Zorgbedrijf Antwerpen zijn opgetekend geweest en waaruit een selectie wordt voorgedragen tijdens Dag van de Zorg. De fragmenten zullen elks op hun manier de waarde van ons immaterieel erfgoed, zijnde de herinneringen, aantonen.

Europasquare
Ruggeveldlaan 26
Doorlopend van 14 tot 16 uur (Er zullen tussendoor korte pauzes ingelast worden om de spreker(s) even op adem te laten komen.)