Kruininge - Bremweide

De buurt Kruininge - Bremweide doorheen de geschiedenis

• Aan de Bisschoppenhoflaan, vlakbij de brug naar Schoten, lag vroeger het Cruiningenhof, een oude Middeleeuwse Kempische hoeve. Bij de sloop van de hoeve werd de monumentale schouw overgebracht naar Bokrijk. Er was sprake van een muntschat die in de hoeve zou ingemetseld gezeten hebben, maar die werd bij de sloop niet gevonden.


• Aan de Cruiningenhoeve, aan de Kleine Schijn,stond in 1477 een watermolen, Cruiningen of Middelmolen genaamd. Die brandde af in 1579 en werd heropgebouwd. Nu is de molen volledig verdwenen. Vandaar de naam Middelmolenlaan.


• De Bremweide is zo’n 33 ha groot en werd ontworpen door de bekende landschapsarchitect Jacques Wirtz, een Antwerpenaar met wereldfaam. Hij ontwierp het park in 1970 als een landschapspark en gaf het een eerder sobere vorm met open gazons, gesloten bosruimten en heuveltjes. Het park doet denken aan de Engelse landschapsstijl en is door zijn natuurlijke karakter een uitgelezen plekje om tot rust te komen. Het park speelt ook een belangrijke rol op het gebied van stedelijk groen. Het is een ontmoetingsplek waar verschillende doelgroepen samen komen ontspannen en genieten van de natuur.


• De Oude Bosuilbaan werd genoemd naar de 17de eeuwse herberg ‘De Boschuyl’. De naam van de herberg verwees naar de vele uilen in de nabijgelegen bossen.