Drakenhof - Langbaanvelden

De buurt Drakenhof - Langbaanvelden doorheen de geschiedenis

• Het Drakenhof of Draekenhoff (genoemd naar de drakenfiguren op de zuilen aan de inkom) is een kasteeltje dat gelegen is tussen de Drakenhoflaan en de Jan Olieslagerslaan. Het werd gebouwd in 1682.


• Het kasteel werd tijdens de oorlog eerst bezet door de Duitse luchtmacht en daarna door de Engelse soldaten. Na de oorlog kregen de rechtmatige eigenaars het landgoed zwaar beschadigd terug. Ook het torentje met de draak was verdwenen.


• Op 13 mei 1974 werd gestart met de verkoop van 304 ééngezinswoningen die door de toenmalige grond- en bouwregie werden gebouwd in een heel nieuw ontworpen buurt genaamd ‘Langbaanvelden’.


• Op de eerste informatievergadering over de nieuwe buurt Langbaanvelden in 1974 waren meer dan 750 aanwezigen die geïnteresseerd waren om een woning aan te kopen. De dag na de informatievergadering hebben reeds talrijke kandidaat kopers zich aangeboden bij het toenmalig bureau van de gemeentelijke grond- en bouwregie om een optie te nemen tot aankoop van één van de beschikbare woningen.