Deurne Dorp - Expo

De buurt Deurne Dorp - Expo doorheen de geschiedenis

• In 1843 werd het gemeentehuis in gebruik genomen in de Coeveltstraat. Onder het Frans bewind was de “mairie” in de Stalinsstraat nr.12. In 1878 startte men met de bouw van een nieuw gemeentehuis aan de toenmalige Cruysstraat, nu Cogelsplein. Eind 1956 werd de eerste steen gelegd van het huidige districtshuis dat ontworpen werd
door architect Van Steenbergen en zijn zoon.


• De Expohal was oorspronkelijk het “Paleis van het Hout“ op de Expo van 1958. Het werd na de wereldtentoonstelling overgebracht naar Deurne en ingericht als sporthal.


• Het St.-Fredegandusbegraafpark is één van de oudste nog bestaande begraafplaatsen van ons land. Er liggen vele iconen van de Belgische geschiedenis begraven. De Sint-Fredeganduskerk dateert van 1644. Het is een laatgotische kerk met een barok interieur.


• Volksmuseum Turninum is gevestigd in een paar oude dorpswoningen en een wagensmidse in Deurne-Dorp. Het is een reconstructie van het leven en werk van de gewone arbeider aan het begin van de vorige eeuw. Onder andere Leopold Vermeiren, auteur van de Rode Ridder-verhalen, bracht hier zijn kinderjaren door.


• Deurne werd reeds bewoond in 500 voor Christus. De Turnhoutsebaan deed toen dienst als de belangrijkste verbindingsweg tussen Limburg, het Rijnland en zelfs Oostenrijk tot in de 16de-17de eeuw
• De Sint-Fredeganduskerk werd vroeger “de kerk opden bergh” genoemd omdat ze 9 meter hoger ligt dan de rest van de omgeving.