De Boze Dreef

Audiogidsen

Schatten van Deurne biedt je heel wat wandel- of fietsroutes aan. Een aantal kan je van hieruit starten: 'Landschap Ertbrugge' voert je acht kilometer en enkele eeuwen terug in de geschiedenis. Maar ook 'Op ontdekking door Deurne-Oost' passeert hier (dat is een korte fietstocht of een heel flinke wandeling)

Je staat hier op de grens tussen Deurne en Wijnegem. Deze dreef leidt je naar Ertbrugge, één van de vele lusthoven die Deurne vroeger rijk was. Nu staat het kasteel midden in een beschermd landschap. Ertbrugge was trouwens het eerste beschermde landschap in Vlaanderen. Dit is één van de weinige dreven met vier rijen lindebomen.

Park Groot Schijn

Aan de overkant van de Turnhoutsebaan, naast de parking van Makro, brengt een brede laan je naar het hart van Park Groot Schijn (op dit ogenblik is de verharding nog niet helemaal doorgetrokken, maar je vindt je weg wel). Zo kan je via het Rivierenhof verder wandelen of fietsen tot de historische dorpskern van Deurne.

Het speelbos in Park Groot Schijn is in de eerste plaats een plek waar jeugdverenigingen en de jongeren van Deurne naar hartenlust vrij kunnen ravotten in de natuur. Ook zijn spelaanleidingen zijn, plekken die spelen stimuleren. Centraal in het bos is er het cirkelpad dat aansluit op de paden van het Park Groot Schijn. Langs die paden ligt een avonturenslinger die leidt naar de centrale klimtoren.

Daarnaast zijn er twee ontmoetingsplaatsen met zittribunes, ideaal voor de jeugdverenigingen om af te spreken in het bos. Een groene buffer zorgt voor een veilige afscherming van het speelbos naar de Ruggeveldlaan en het Groot Schijn.

Klik op de eerste foto door naar de website van Park Groot Schijn. 

Beschermd Landschap Ertbrugge

Ertbrugge wordt voor het eerst vernoemd in 1370 toen de gelijknamige familie de gronden kocht. De huidige Ertbruggelaan (Deurne) en Ertbruggestraat (Wijnegem) heetten vroeger de Houtersestraat. Het was een belangrijke verbindingsweg naar Wijnegem en verder naar Turnhout. Pas later heeft de Turnhoutsebaan die functie overgenomen.

Je wandelt hier door indrukwekkende dreven, oude en nieuwe bossen, weiden en akkers. Er staat drie boerderijen en twee kastelen in het landschap. 

Je kan een digitale wandelgids downloaden door op de eerste foto te klikken.

De Voorkempen

De Voorkempen is het gebied tussen de stedelijke agglomeratie van de stad Antwerpen en de eigenlijke Kempen. Naast de woonkernen is het vooral een groente-, kleinfruit- en tuinbouwstreek waarin je heerlijk kan fietsen. Ook de indrukwekkende bossen en parken in Schoten en Brasschaat zijn meer dan de moeite waard. 

In de 16de eeuw reeds, toen Antwerpen nog meer dan nu een wereldstad was, had de Voorkempen een belangrijke functie voor de welstellende heren die toen de Antwerpse handel en ambachten leidden. In de bosrijke omgeving, met haar landelijke rust en schoonheid bouwden zij hun buitenverblijven.