Borsbeekse Buren

Audiogids

Schatten van Deurne biedt je heel wat wandel- of fietsroutes aan. Eentje start ook hier. Ontdek meer dan dertig 'architecturale pareltjes in Deurne-Zuid' en kom meer te weten over hun geschiedenis en de stijl waarin ze werden gebouwd. 

Langbaanvelden

Langbaanvelden is een buurt die bestaat uit de straten Waasdonk en Langbaanvelden, tussen de Mortselsesteenweg en de Fort III straat. Dit is de grens tussen Deurne en Borsbeek.

Het is een woonwijk uit 1974 met een opmerkelijke architectuur. De vele doodlopende straatjes maken dat hier een bloeiend buurtleven is. Elke gelegenheid is goed voor een straatfeestje.

Het vliegveld

Deze buurt ligt letterlijk naast de luchthaven. Tot 1920 was het Wilrijkse Plein de plek waar het vlieggebeuren zich in Antwerpen afspeelde. Toen dat bebouwd werd, pleitten voormalige oorlogsvliegers Jan Olieslagers en Jean Stampe bij de koning voor een nieuwe luchthaven. De vestigingsplaats werd Deurne-Zuid. Op 25 mei 1923 werd het vliegveld officieel geopend. In oktober van dat jaar vestigde vliegtuigbouwer en vliegschool Stampe en Vertongen zich bij het vliegveld in Deurne.

Klik op één van onderstaande foto's voor meer info over het luchtvaartmuseum Stampe en Vertongen

De Koude Beek

De Koude Beek ontspringt in Hove en stroomt via Mortsel, Boechout en Borsbeek naar Deurne waar ze in de Grote Schijn uitmondt. Zowel in Park Groot Schijn als rond het Fort van Borsbeek kan je heerlijk wandelen rond de Koude Beek. Als je van hieruit de Krijgsbaan oversteekt, sluit je aan op het Borsbeekse wandelnetwerk of kan je de poëziewandeling van dichter Marc Tristmans volgen

Een groene rand rond Deurne

De oostrand van Deurne oogt heel groen. Je kan van hieruit door de volkstuinen van Drakenhof en Park Groot Schijn naar het Rivierenhof, langs waar je het historische centrum van Deurne kan bereiken. Maar je kan ook via Park Groot Schijn naar het beschermd landschap Ertbrugge en vandaar doorsteken naar Wijnegem en Schoten. Een ideale start voor een fietstocht in de (voor)kempen.